HOTELSKA KUĆA

XIV naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem HOTELSKA KUĆA „Oblikovanje budućnosti hotelske industrije Srbije“

Konferenciju organizuje Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije, uz podršku Turističke organizacije Srbije. Planirano je da se XIV HOTELSKA KUĆA organizuje u oktobru 2023. godine, u jednoj od turističkih destinacija u Srbiji.

– Tema konferencije –
„Oblikovanje budućnosti hotelske industrije Srbije“

Podteme:
– Konkurentnost hotelske industrije Srbije na međunarodnom tržištu u postkovid periodu;
– regionalna saradnja hotelijera u stvaranju zajedničke ponude;
pametne (smart) turističke destinacije;
– usaglašavanje (harmonizacija) propisa sa standardima EU u domenu klasifikacije i kategorizacije smeštajne ponude, statistike, zaštite potrošača, životne sredine, bezbednosti korisnika usluga i dr;
– upravljanje prihodima hotela (Hotel Revenue Managment);
– kadrovi u turizmu;
– usaglašavanje obrazovnog sistema (dualno obrazovanje) sa potrebama hotelske industrije;
– inovativni marketing u hotelijerstvu i turizmu;
– inovativna IT rešenja u hotelskoj industriji;
– inovativne tehnologije energetske efikasnosti u hotelijerstvu i turizmu;
– savremeni trendovi u restoraterstvu i gastronomiji;
– MICE turizam;
– pristupačni turizam – „turizam za sve“;
– saradnja hotelijera u okviru „Open Balkan“ u stvaranju zajedničkog proizvoda, i nastupa na trećim tržištima;
– investicije u hotelskoj industriji;
– Spa & Wellness u hotelskoj industriji, i
– hotelijerstvo u poreskom sistemu i merama tekuće ekonomske politike.

HOTELSKA KUĆA je već tradicionalni događaj u hotelskoj industriji, koja se organizuje već 14. put, odnosno 26 godina od prve održane konferencije. Dosad je objaljeno 420 naučnih radova, što je značajno doprinelo razvoju naučnih radnika, kao i menadžmentu hotela. Planirano je da na konferenciji učestvuju naučni radnici, ne samo iz Srbije, već i iz regiona, s visokoobrazovnih institucija, predstavnici hotelske industrije, strukovnih udruženja, vladine institucije, nevladine organizacije i studenti osnovnih strukovnih, akademskih i poslediplomskih studija.

HORES planira da, posle održane konferencije, objavi zbornik radova, koji će biti dostupan svim subjektima hotelsko-ugostiteljske privrede u zemlji i regionu. Zaključci sa konferencije će se dostaviti svim relevantnim strukturama.

S obzrom na to da se hotelska industrija u Srbiji još uvek nije oporavila, „HOTELSKA KUĆA 2023“ biće prilika za preispitivanje turističkog sistema i prelazak na održivije i otpornije modele razvoja hotelijerstva i turizma. Kriza COVID-19 teško je pogodila hotelijerstvo i turizam i ostavila velike posledice na radna mesta i preduzeća. Zbog mere koje su uvedene radi suzbijanja virusa, došlo je potpune obustave turističkih aktivnosti širom sveta. Osim toga, procena je da će se hotelijerstvo i turizam u potpunosti oporaviti među poslednjim granama privrede, kao i sve prateće delatnosti koje učestvuju kao podrška hotelijerstvu i turizmu, kao i da će ograničenja putovanja biti dugo prisutna, uz recesiju, koja preti da značajno uspori razvoj. Takođe, mnoga hotelska i turistička preduzeća došla su u situaciju ozbiljnog manjka likvidnosti.

HORES smatra da je neophodno da se hotelijerstvu i turizmu da prioritet u Planu oporavka turizma Srbije, i osigura da svi fondovi budu lako dostupni hotelskim malim i srednjim preduzećima. Treba dati podršku za izgradnju održivijeg turističkog ekosistema koji uključuje promene u infrastrukturi zgrada za ekološki prihvatljiviji sektor, širenje ponude na različite destinacije i garantovanje kvaliteta ponude proizvoda. Obuka radne snage za usvajanje zelenijeg kodeksa ponašanja i bavljenje izazovima digitalnog doba, takođe, je ključni prioritet. Takođe, izvesno je da je pandemija ubrzala i digitalizaciju, kao i druge trendove koji oblikuju turizam.

 

Beograd, 10. 04. 2023. godine

Direktor,
dr Georgi Genov