Bez plastike u hotelima do 2027. godine

HORES PROJEKAT: SMANJENJE UPOTREBE PLASTIKE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU U HOTELIMA I RESTORANIMA DO 2027!

Кao deo angažovanja oko smanjenju uticaja hotelske industrije na životnu sredinu, HORES najavljuje novu posvećenost eliminisanju svih predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu u hotelima do 2027. godine.

Plastika je praktična: lagana, otporna je na razne elemente (vodu, toplotu, hladnoću…) i može imati različite oblike. Problem je u tome što je plastika sveprisutna i često se koristi za jednokratne predmete. Danas imamo više od 200 miliona plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu godišnje u hotelskim sobama, salama za sastanke, restoranima i prostorima za slobodno vreme.

Zbog toga HORES najavljuje novi projekat. Pored eliminacije svih plastičnih slamki, plastičnih kašičica, i plastičnih štapića, plastične galanterije u kupatilima koji se već koriste, hoteli će postepeno ukidati korišćenje svih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u svim hotelima u Srbiji do 2027. godine.

Zamena plastike za jednokratnu upotrebu je u nekim hotelima već počela, a za druge je u toku, sa ciljem da se obezbedi isti nivo iskustva gostiju. Za svako predloženo rešenje hotelima, razmatraju se operativni uticaj, troškovi i bolji ekološki učinak.

Operativni vodič za hotele

U ovom vodiču, hoteli će pronaći informacije o najčešće korišćenoj plastici za jednokratnu upotrebu u hotelima i ekološkim alternativama. Za svaki plastični proizvod za jednokratnu upotrebu, rešenja su ili identifikovana ili su u procesu identifikacije.

Vodič će biti posvećen pronalaženju rešenja za  4 glavna segmenta hotela:

– Sobe: alternative plastičnim čašama, plastičnoj galanteriji i drugim predmetima…

– Restorani, barovi, lobi..: alternative plastičnim slamkama, kašičicama i drugim predmetima…

– Sale za konferencije i prijeme: alternative plastičnim flašama za vodu, ketering…

– Spa & Wellness, prostori za slobodno vreme: alternative plastičnim papučama, plastičnom priboru…

Cilj je da hoteli u Srbiji, gostima ponude održivo iskustvo. Uvereni u ovaj prioritet, potrebno je da vlasnik hotela, generalni menadžer i njegov tim,  uklone sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu. Prvo je potrebno uraditi inventar svih plastičnih proizvoda u hotelskim sobama, salama za konferencije, restoranima na bazi švedskog stola i pronaći relevantne ekološke alternative.

Realizacijom ovog projekta hoteli i restorani će dobiti pozitivne povratne informacije od gostiju i ojačati komunikaciju sa njima. Dugoročno smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu uticaće na konkurentnost hotela Srbije na međunarodnom tržištu.


Više o HORES-ovim incijativama i projektima saznajte na ovom linku.

Najnovije na sajtu

Izaberite hotel po regiji

Socijalne mreže