02/07/2024

Kako će izgledati EXPO 2027

Kroz nepune tri godine, u našoj zemlji će se održati EXPO 2027. Srbija će ugostiti više od 120 zemalja, koje će se od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine predstaviti odgovorom na temu „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Tema Specijalizovane EXPO izložbe u Beogradu koja se održava 2027. oživeće tokom 92 dana kroz veoma sadržajan program, zone stranih paviljona, tematske nedelje, proslave nacionalnih dana država učesnica, kao i kroz brojne specijalizovane programe.

Pravila EXPO dozvoljavaju da manifestacija bude raspoređena na 25 hektara, a EXPO u Beogradu će po planu obuhvatiti nešto veći prostor u kojem će biti i bine i takozvani prostor najvećih praksi u okviru kojeg će velike kompanije moći da predstave svoje poslovanje i svoje proizvode.

Na prostoru u Surčinu gde će biti održana izložba, gradi se i Nacionalni fudbalski stadion, a tu će se nalaziti i tematski i vodeni parkovi i rezidencijalni kompleks.

U rezidencijalnom kompleksu biće smešteno 3.500 učesnika EXPO 2027 u 1.500 stambenih jedinica, koje će posle održavanja manifestacije biti ponuđene zaposlenima u prosveti koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Nacionalni stadion će primati 52 hiljade posetilaca, a najavljuje se da će se na njemu 2028. godine igrati finale Lige Evrope.

Kroz centar EXPO će prolaziti EXPO promenada, koja će kretati od železničke stanice, koja će biti spojena sa aerodromom, a kasnije će se povezati i sa prugom u Obrenovcu.

Paviljon Srbije će se prostirati na preko 20.000 kvadrata i zamišljen je kao multifunkcionalni objekat i prepoznatljiv simbol novog dela grada. U paviljonu Srbije na EXPO nalaziće se galerija od 6.000 kvadrata, a kada se svetska izložba završi tu će biti veliki broj restorana i kafića na više nivoa.

Fotografije i informacije: expobelgrade2027.org


Pročitajte i ostale VESTI.