10/06/2024

Održana prva sednica novog saziva Upravnog odbora HORES-a u hotelu HERITAGE

Novi saziv Upravnog odbora Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES, izabran na nedavno održanoj izbornoj skupštini, održan je u ponedeljak, 10. juna 2024. godine, u hotelu „Heritage“.

Upravni odbor je usvojio plan realizacije zaključaka sa skupštine HORES-a, i to:

  • Inicijativa za hitno rešavanje problema nedostatka kvalifikovane radne snage za potrebe hotelsko-ugostiteljske industrije;
  • Inicijativa da se od ukupnog deviznog priliva od turizma Srbije 1,5 % izdvaja za promociju turizma;
  • Inicijativa za izmenu kalendara zimskog školskog raspusta za osnovne i srednje škole u Srbiji;
  • Inicijativu za smanjenje PDV-a na hranu sa 20% na 10%, odnosno izjednačavanje PDV na hranu na svim nivoima;
  • Inicijativa za definisanje poreskog tretmana napojnica u hotelskoj industriji;
  • Inicijativa za smanjenje provizije banaka za plaćanje ugostiteljskih usluga platnom karticom;

Takođe, razmatrana je realizacije navedenih projekata:

  • Pristupačni turizam – Sertifikaciona šema „Turizam za sve“;
  • Tajni gost – Mistery Guest;
  • Ukidanje plastike za jednokratnu upotrebu u hotelima i restoranima do 2027. godine.

Upravni odbor HORES-a je usvojio odluku o visini članarine za članice HORES-a.

Kao gosti Upravnog odbora HORES-a, predstavili su se predstavnici Poverenika za informacije od javnog značaja, i obavestili o planiranim edukacijama za zaposlene u hotelima u vezi sa pravilnim primenama odredaba Zakona o informacijama od javnog značaja. U narednom periodu je fokus na hotelima zapadne Srbije.

Takođe, Upravni odbor HORES-a je izrazio nezadovoljstvo podrškom za realizaciju projekata  resornog Ministarstva na Konkursu za dodelu subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu u 2024. godini.

Predsednik Upravnog odbora HORES-a je ukazao da je oko 25% manje kongresnih događaja organizovano u prethodnom periodu, i da je potrebno što pre utvrditi uzroke i pronaći rešenje. O ovoj temi će se baviti Upravni odbor na narednoj sednici.

HORES je izrazio zabrinutost što je nacionalna služba za zapošljavanje Slovenije već duže vreme prisutna u Srbiji u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom, i u sektoru ugostiteljstva, što dodatno ukazuje da će restorani i kafići, zbog nedostatka radne snage, skratiti radno vreme na jednu smenu (od 12.00 do 22.00).

HORES bez obzira na to koliko je dobio podršku Ministarstva, ostaje na tome da nikada nije bilo važnije da naša delatnost radi zajedno na suočavanju sa klimatskom krizom, posluje energetski efikasnije i održivije.

Kao deo našeg sektora, u oblasti ugostiteljstva, smatramo da preduzeća imaju informacije koje su im potrebne da postane zelene, odnosno priključe se inicijativi za ukidanje plastike za jednokratnu upotrebu u hotelima i restoranima do 2027. godine.

O svim ovim pitanjima u hotelskoj industriji Upravni odbor HORES-a će tražiti pojedinačne sastanke s nadležnim ministarstvima, a u cilju rešavanja problema, prvenstveno pitanja radne snage, školskog kalendara za 2024/2025. godinu, smanjenje PDV-a na hranu, kao i definisanje poreskog tretmana napojnica.

Više fotografija sa događaja dostupno je na zvaničnoj Facebook stranici udruženja HORES.

Fotografije: Hotel Heritage/Foto studio Simanović


Pročitajte i ostale VESTI.