13/08/2023

Otkrivamo: Ovako će izgledati hotel Bristol

Hotel Bristol je još od momenta kada se, zahvaljujući zamisli čuvenog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića, 1912. godine u punom sjaju i raskoši predstavio javnosti, postao je simbol Savamale i jedno od najotmenijih mesta u Beogradu.

hotel Bristol

Njegovi gosti bili su čuveni finansijeri i bankari Džon Rokfeler Mlađi i Dejvid Rokfeler, doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, šahovski velemajstor Gari Kasparov, beogradski boem Momo Kapor, estradni umetnici raskošnog glasa Cune Gojković i Meri Cetinić i brojne druge slavne ličnosti.

hotel Bristol

Hotel „Bristol“, vesnik arhitektonskog preobražaja Beograda u modernu evropsku metropolu, uskoro će, zahvaljujući kompaniji Belgrade Waterfront, ne samo ponovo pleniti lepotom obnovljene fasade, na čijoj restauraciji predano radi čak 16 umetnika i trojica likorezaca, već i očaravajućim enterijerom čiji se sadržaj sada ekskluzivno, po prvi put, predstavlja javnosti.

hotel Bristol

Spajanjem starogradskog duha Savamale i modernog dizajna po kome će biti prepoznatljiv, hotel Bristol će ponovo postati centar gradskih dešavanja i mesto okupljanja mondenskog sveta, baš kao što je to bio u onda davna, romantična vremena s početka 20. veka.

hotel Bristol

Hotelske sobe krasiće reprodukcije originalne dekoracije nađene u zgradi „Bristola“. Elementi koji predstavljaju fuziju francuskog art nouveau i istočnoevropskih motiva posetioce će pratiti kroz apartmane i javne prostore hotela.

hotel Bristol

„Bristol“ je jedno od tek nekoliko beogradskih zdanja koja su početkom XX veka izgrađena u stilu akademizma i art dekoa, a ovaj arhitektonski izraz će aktuelnom rekonstrukcijom dobiti svoju savremenu interpretaciju.

Tekst i fotografije: Belgrade Waterfront