03/06/2024

Hotel Zeleni grad, novina u ponudi Sokobanje

Turistička organizacija Sokobanja i hotel „Zeleni grad“, novina u ponudi Sokobanje, organizovali su studijsko putovanje novinara i turističkih agencija , članica YUTA-e, u Sokobanju, u priodu od 31. maja do 2. juna 2024. godine.

Dvodnevnom boravku u najposećenijoj srpskoj banji i novootvorenom hotelu „Zeleni grad“, prisustvovao je i direktor a HORES-a, Georgi Genov i direktor YUTA-e, Aleksandar Seničić. Studijska grupa obišla je nekoliko prirodnih atrakcija u Sokobanji – destinaciji nepreglednog zelenila, bujne prirode, kristalnog vazduha, veličanstvenih zadnja, duge, bogate istorije, tradicije i najdužeg iskustva u organizovanom turizmu u Srbiji. Njene nesvakidašnje lepote, pruža mnogo lepih i zanimljivih mogućnosti za jedinstven doživljaj, opuštanje i odmor, ili nezaboravnu avanturu na njenim planinama, jezerima, rekama ili termalnim izvorima. Za savršen odmor, idealna ideja je Sokobanja tokom cele godine, ali nepogrešiv izbor od proleća do jeseni, kada Zeleno srce Srbije pruža mogućnost užitka u svim njegovim lepotama i blagodetima – mladima, porodicama, turistima svih generacija.

Po nalogu Knjaza, 21. juna 1837. godine, ispisan je prvi Srpski vaučer, kojim je zastavnik Lazarević iz Kragujevca upućen na odmor i upotrebu lekovite vode, u Sokobanju. Ovaj dokument deklariše je turističkim mestom sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u zemlji. Originalni dokument čuva se u Istorijskom arhivu grada Kragujevca. Ove godine obeležava se 187-ma godišnjica.

Turistička organizacija Sokobanja i tim „Zelenog grada“, organizovali su kratku turu i nagradnu igru za sve učesnike i interpretirali ukratko, čuvenu manifestaciju koja se svake godine održava prvog vikenda u septembru, „Maraton želja“. Novinari i predstavnici agencija, obišli su čuveno Drvo želja i Izvor želja u koji se nalazi u podnožju Sokograda, Bogorodicu u steni na Lepteriji i vodopad Ripaljku, na Ozrenu.

Održana je i konferencija za novinare u sali „Jela“, hotela „Zeleni grad“ na kojoj je Branko Ranđelović, vlasnik hotela, pozdravio prisutne i pozvao turiste da koriste usluge ovog modernog objekta. Predsednik opštine Sokobanja dr Miodrag Nikolić, govorio je o ključnim novinama u ponudi Sokobanje, pre svega o izgradnji novih hotela i rekonstrukciji pešačke zone. Direktor turističke organizacije Sokobanja, Ljubinko Milenković, govorio je o novinama u ponudi Sokobanja između ostalog, o veoma važnim projektima, značajnim za destinaciju, ali i čitav region.

Okončan je postupak stavljanja pod zaštitu jedne od najlepših prirodnih atrakcija u opštini – Sesalačke pećine i otpočele aktivnosti njeno stavljanje u funkciju turizma. Na 2 km od pećine, u selu Sesalcu, uređuje se vizitorski centar, koji neće služiti isključivo za interpretaciju pećine, već kompletne ponude sela koja je okružuju, Sesalca, Bogdinca i Milušinca. Na području opštine Sokobanja uređeno je 36 izletšta i mesta za piknik, odnosno celodnevni boravak turista.

Još jedna investicija obradovaće sve ljubitelje Sokobanje, u toku je izrada projekta rekonstrukcije jedne od najpopularnijih i najlepših varoških čaršija u Srbiji, ili glavne pešačke zone u Sokobanji. Projektna dokumentacija radi se u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture i osnovni je preduslov za izvođenje radova, koji će Sokobanju, po njihovom završetku učiniti još atraktivnijom.

Sokobanja će ovog leta dobiti i novi, moderno uređen, Turističko informativni centar za prihvat turista, čije će usluge svim gostima boravak učiniti ugodnijim.

U toku je su aktivnosti Turističke organizacije Sokobanja, na prikupljanju podataka LIDAR tehnikom i fotogrametrijom, potrebnih za izradu projekta rekonstrukcije najatraktivnijeg kulturno-istorijskog spomenika u ovoj regiji, Sokograda, što je početna faza na rekonstrukciji i turističkoj valorizaciji tvrđave po kojoj je Sokobanja dobila ime.

Možda njedan od najvažnijih turističkih projekata na području opštine je izgradnja najdužeg i najatraktivnijeg Panoramskog pute „Borići – Orlovac, Sokograd – Sokobanja, u ukupnoj dužini od 13 kilometara. Projekat podrazumeva uređenje šetne staze koja prolazi kroz najatraktivnije i najživopisnije delove sokobanjske opštine, obroncima planina Ozrena i Device, izgradnju dva vidikovca, sa kojih se pruža fantastičan pogled na Sokobanjsku kotlinu i deo jugoistočne Srbije, edukativni eko-omladinski centar. Realizacija projekta počinje u februaru 2025. godine.

Pored toga intenzivne su aktivnosti Opštine Sokobanja na uređenju infrasturkture: rekonstrukciji ulica, izgradnji trotoara, realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine, izgradnje novih parking prostora, produžetka i proširenja pešačke zone. I još reč – dve o bezbednosti: Sokobanja je sigurna, mirna i bezbedna destinacija. Zato je Sokobanja idealna destinacija za vaš savršen odmor, posebno dragocena za one koji dolaze iz urbanih sredina, sa respiratornim tegobama, a svima koji su u odličnoj kondiciji dodaje snagu i održava mladost.

O hotelu Zeleni grad

Hotel Zeleni grad je novoizgrađeni objekat u samom centru Sokobanje i idealno je mesto za porodični odmor. Hotel poseduje 21 superior smeštajnu jedinicu, lobby bar „Galerija“ , konferencijsku salu „Jela“ , Restoran „Panorama“ u kome se služe pansionski i a la carte obroci.

Panoramska terasa sa koje se pruža pogled na planine Ozren i Rtanj i celu sokobanjsku kotlinu, sa ležaljkama i garniturama za sedenje predstavlja idealan kutak za početak dana uz prvu jutarnju kafu ili uživanje u zalasku sunca uz čašu omiljenog vina.


    Pročitajte i ostale VESTI.

    Najnovije na sajtu

    Izaberite hotel po regiji

    Socijalne mreže