29/04/2024

Intervju: Nikola Jakovljević, generalni menadžer hotela Ramonda Rtanj

Nikola Jakovljević, generalni menadžer hotela Ramonda Rtanj, rano je zavoleo hotelijerstvo. Od malena je živeo u hotelima, jer su se i njegovi roditelji bavili tim poslom. Ipak, nije ni sanjao da će i sam jednog dana biti hotelijer, ali čini se da je to bilo zapisano u genima.

Po završetku Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu, kroz praksu je upoznao sve hotelske pozicije i sektore, od portira do recepcije i domaćinstva, kako kaže: “by the book”. To se nastavilo i na Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu, kroz letnju praksu u Grčkoj. Iako je dobio ponudu za zaposlenje, odlučio se za rad na prekookeanskim kruzerima, da bi se 2011. godine, vratio u Srbiju. Nakon kratkog angažovanja u hotelu “My Place” u Nišu, gde je započeo svoju menadžerski karijeru i u hotelu “Junior” na Kopaoniku, gde je obavljao funkciju F&B menadžera, odlazi u hotel “Mediteran”, u Crnu Goru. Nakon tog angažovanja, vraća se u Niš na menadžersku poziciju ivent centra, da bi potom, godinu i po dana upravljao restoranom Stambolijski u Nišu, prvim restoranom sa pet zvezdica južno od Beograda.

Tragao je stalno za mestom, poslom i novim izazovima. Zahvaljujući Radetu Samčeviću, sa kojim je i ranije sarađivao, ušao je u menadžerski tim hotela Ramonda kao menadžer restorana, da bi nakon par meseci postao generalni menadžer hotela. Iako je u prvi mah bio sumnjičav, danas je zahvalan što je poslušao svoju intuiciju.

Koji su principi poslovanja uspešnog hotela?

Da bi hotel poslovao uspešno, mora zadovoljiti tri stvari:

– zadovoljiti goste i biti vrednovan od istih,
– imati zadovoljno osoblje, obezbediti im dobre uslove za rad, mogućnost napredovanja i stalne obuke i usavršavanje.
– imati zadovoljnog investitora.

Zaposleni koji rade u dobrom okruženju, koji su obučeni i kvalifikovani, pružaju dobru uslugu. Povećanje broja zadovoljnih gostiju ima uticaj na uvećanje prometa i samog profita, što automatski čini investitora zadovoljnim.

Šta Vaš hotel  izdvaja od drugih?

Objekat je smešten u šumi, unutar prirodnog rezervata, na obronku svete planine. Na kilometre okolo, nema drugih naselјa osim ostataka napuštenog rudnika i rudarskog naselja. Otvoren 2019. godine, Ramonda Mountain Hotel & Spa nudi 58 smeštajnu jedinicu, apartmane ili sobe, zatvorene bazene , spa centar i spektakularni bio-bazen na otvorenom punjen vodom bogatom mineralima. Filtrirana samo od bilјaka i prirodnih algi, voda se nizom blagih koraka sliva iz regeneracionog, u bazen za plivanje. Izdvojio bih još par multifunkcionalnih sala za sastanke, bioskopsku salu, cigar lounge, kao i dva restorana sa širokom ponudom hrane iz naše poljoprivredne zadruge “Darovi Rtnja”. Personalizovana usluga koja uz komfor nudi savremenom gostu neverovatan doživljaj.

Koja je vaša vizija, a šta poslovna filozofija?

Treba konstantno težiti prevazilaženju očekivanja kod gostiju. To je ključ za uspeh. U tradiciji nam je gostoljubljivost i tu prednost treba iskoristiti na pravi način.

Kako se pravi i neguje dobar kolektiv?

Dobrim odabirom kadrova, obukom i planskom implementacijom poslovne politike hotela. Definisanjem  standarda i procedura rada, organizovanjem team buildinga, kako za menadžment, tako i za sve zaposlene.

Gost je najvažniji, jer…

Mi smo tu da pružimo uslugu i da prevaziđemo njegova očekivanja, da bi gost bio zadovoljan. Personalizovanom uslugom koju pružamo, želimo da gost ponese nezaboravan doživljaj sa boravka, o čemu svedoče ocene i recenzije.

Hotel mora odisati lusuzom ili prednost dajete udobnosti?     

Pre svega mislim da su udobnost i dobar osećaj, u prednosti nad luksuzom. Luksuz je po mom mišljenju subjektivna kategorija, to ne mora biti komad skupog nameštaja, dovoljno je obezbediti dodatni komfor i dobru uslugu. Kreirati dobar osećaj kod gosta je pružiti mu udobnost, autentičnu ponudu hrane i pića,  kvalitetan servis i srdačnost osoblja, to je ono što će nam vratiti gosta i podstaći istog da nas preporuči.

Šta je budućnost hotelijerstva u Srbiji?

Naša tradicionalna gostoljubljivost treba nam biti prednost, pružajući kvalitetnu uslugu uz srdačnost zaposlenih koja treba biti usmerena ka samom potrošaču, autentična ponuda koja bi privukla savremenog gosta da uz raznovrsnu gastronomsku ponudu kreira dobar osećaj.

Koji su najveći problemi domaćeg turizma?

Kada se govori o problemima, skrenuo bih pažnju na par stvari:

– nedostatak turističke signalizacije i
– nedostatak adekvatnog kadra za posao u industriji.

Treba pronaći način i zadržati naše ljude u zemlji, uvođenem beneficiranog radnog staža za ugostitelje, izjednačiti poresku osnovicu, obezbediti edukaciju radnika u industriji kroz udruženja po sektorima (F&B, Housekeeping, Front Desk, Spa&Wellness), uz pomoć nadležnog ministarstva i Privredne komore Srbije.

Zašto je važna konkurencija i imate li je?

Konkurencija je veoma važna, podstiče nas u svim segmentima i motiviše da konstantno radimo na inovacijama. Najvažnije je to što nam pruža mogućnost da učimo i napredujemo prikupljajući znanje i veštine.

Da ste na mestu onih koji donose odluke, šta biste predložili za bolje poslovanje hotelske/restoraterske industrije?

Aktivnije predstaviti Srbiju i njene potencijale na svim inostranim sajmovima. Podići na viši nivo saradnju turističkih organizacija sa lokalnim ugostiteljskim objektima. Treba staviti akcenat na autentičnost ponude svih regiona u Srbiji. Prezentacija kulturno-istorijskog nasleđa na više stranih jezika. Pronaći nove destinacije u Srbiji i uspostaviti destinacijski menadžment.


O hotelu:

U srcu misteriozne planine Rtanj, koja vekovima intrigira, fascinira i isceljuje, nalazi se hotel Ramonda. Kao i autohtoni cvet sa ove planine, čije ime nosi, skladno je uklopljen u prirodni ambijent i inspirisan okruženjem. Kreiran je za one koji od odmora očekuju više.

Hotel Ramonda na raspolaganju ima 58 smeštajnih jedinica podeljenih u dva krila, a spojena toplom vezom, u kojima gosti mogu da uživaju u potpunom komforu i iskoriste sve blagodeti planine Rtanj. Svaka od smeštajnih jedinica sadrži besplatni bezalkoholni mini bar, ketler sa kafom i čajem i nespresso aparat za kafu sa kapsulama u većim smeštajnim jedinicama. Pojedine smeštajne jedinice imaju terasu sa direktnim izlazom na otvoreni bazen. U sklopu svih apartmana nalazi se kuhinja. Gostima je na raspolaganju besplatan Wi-Fi i LAN internet. Parking je besplatan i obezbeđen za 58 parking mesta. Pored parkinga gostima je na raspolaganju i hotelska garaža.

Gosti hotela se mogu prepustiti posebnom iskustvu plivanja u veštačkom jezercetu u kojem se voda prečišćava prirodnim putem bez hemije, samo uz pomoć specijalnih biljaka. Pored jezerceta, opuštanje je moguće i u spoljašnjem bazenu hotela Ramonda koji sadrži i bazen za decu.Tokom hlad nih dana gostima su na raspolaganju hidromasažne kade u kojima se stapaju elementi vode i masaže, stvarajući harmoniju između nežnosti i revitalizacije.  

Zatvoreni bazen sa panoramskim prozorima sa jednim bazenom koji sadrži različite vodene atrakcije za uživanje, dok je za one koji vole plivanje na raspolaganju poluolimpijski bazen. Za one koji žele da se  osete avanturistično tokom hladnih dana na raspolaganju je bazen za isplivavanje koji je  pretežno na otvorenom, a voda u njemu je topla. Kneipp staza je kao šetnja kroz čarobnu oazu prirode koja pored zanimljivog  izgleda nudi i terapeutska svojstva. Romantična soba je mesto potpune privatnosti koje sadrži vodeni krevet, hidromasažnu kadu, kao i stolove za duo masažu. Gostima su još na raspolaganju dve vrste sauna. Finska  sauna, sa svojom suvom toplotom, pruža intenzivno iskustvo znojenja koje pomaže u  detoksikaciji tela i poboljšanju cirkulacije krvi, dok Bio saun, nudi blagotvorni spoj toplote i vlažnosti, koji umiruje um i osvežava telo, poboljšavajući otpornost na stres i negujući kožu. 

U parnom kupatilu, svaki deo tela oseća  blagotvorno dejstvo toplote, koja nežno prodire u kožu, opuštajući mišiće i oslobađajući napetosti. Masaža postaje kutak za opuštanje, obnavljajući vitalnost i podsećajući na važnost brige o sebi. Gostima su na raspolaganju 3 tipa masaže u trajanju od 30, 60 i 90 minuta. U okviru hotela Ramonda nalazi se savremeni Fitnes centar opremljen spravama za vežbanje, namenjen svima koji žele da ostanu u dobroj formi i dosledni svom režimu vežbanja i na odmoru.

Što se tiče restorana, gostima je na raspolaganju a la carte i pansionski restoran, za uživaoce dobrih koktela i cigara, na raspolaganju su lounge bar, cigar lounge.

U okviru ponude hotela nalazi se banket sala za poslovne sastanke koja stvara idealno okruženje za produktivne i uspešne događaje. Banket sala za biznis sastanke postaje mesto gde se ideje rađaju, dogovori postižu, i poslovni uspesi ostvaruju. Kapaciteti sale su do 140 mesta u bioskopskoj postavci.

Ramonda bioskop nastoji da zadovolji raznolike ukuse svoje publike,  uz redovno ažuriranje repertoara, posetioci uvek mogu da uživaju u najnovijim i najzanimljivijim filmskim ostvarenjima. A za najmlađe tu je i repertoar crtanih filmova koji se prikazuje tokom popodneva. Pored filmskog repertoara, bioskop je savršeno mesto za organizovanje manjih skupova i sastanaka do 30 osoba čije neformalno i drugačije okruženje može doprineti podsticaju i rađanju novih ideja.

Fotografije: Hotel Ramonda Rtanj


Pročitajte i druge tekstove iz rubrike INTERVJUI