21/11/2023

Objavljena pravila za državnu pomoć za gradnju novih hotela

Vlada Srbije izmenila je postojeću Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja, a izmenama je sada predviđena pomoć od 20% za izgradnju novih i proširenje postojećih hotela u banjama i Beogradskom regionu.

Investicije u nove smeštajne kapacitete, kako je i ranije najavljeno, neophodne su radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Ko će imati pravo na pomoć?

Država će novac dodeliti za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim i klimatskim mestima čija je minimalna vrednost 2 mil EUR i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih na neodređeno vreme.

Takođe, sredstva se mogu dodeliti za investicione projekte ulaganja u Beogradskom regionu za izgradnju hotela koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 5 mil EUR. Država će u Beogradskom regionu pomoći i hotelijere koji planiraju rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisani sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 2 mil EUR.

Neophodno je da hotelijeri obezbede učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Rokovi za gradnju i zapošljavanje

Prijave za državnu pomoć su moguće do kraja 2024. godine.

Rok za realizaciju projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa investicionim projektom u banjskim i klimatskim mestima je do tri godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava. Kako se u uredbi navodi, rok se nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najviše do pet godina, ukoliko Savet za ekonomski razvoj oceni da su okolnosti koje su dovele do potrebe za produženjem roka objektivne i da je produženje roka opravdano i svrsishodno.

Za ulaganja od posebnog značaja, rok za realizaciju investicionog projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa tim investicionim projektom je do deset godina od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Za ulaganja u Beogradski region, rok za realizaciju investicionog projekta je dve godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava, a taj se rok nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

Izuzetno, kako se navodi u uredbi, rok za određivanje kategorije hotela se može produžiti do 28. februara 2027. godine.

Pogledajte više na linku: Uredba o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja


Pročitajte i ostale VESTI.

Najnovije na sajtu

Izaberite hotel po regiji

Socijalne mreže