29/09/2023

Održan 13. Turistički forum u Nišu

Turistička organizacija Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Niša, povodom Svetskog dana turizma, organizovala je Turistički forum Srbije, od 26. do 28. septembra.

Forum u Nišu je okupio veliki broj lokalnih turističkih organizacija i predstavnike turističke privrede iz cele Srbije koji su imali priliku da slušaju i učestvuju u predavanjima renomiranih stručnjaka o najaktuelnijim temama.

Svečano otvaranje Turističkog foruma upriličeno je u velikoj sali hotela „Tami residence” u Nišu uz prisustvo velikog broja gostiju i medija. Tom prilikom su se prisutnima obratili Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, Husein Memić, Ministar turizma i omladine, Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine i Adriana Anastasov, gradska većnica za turizam grada Niš.  

„U prvih sedam meseci već vidimo da će ovo biti nova rekordna godina za srpski turizam, s obzirom na to da imamo za 13% više dolazaka i za 16% više noćenja nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna. Turizam je uvek pod uticajem različitih faktora koji nisu zanemarljivi, na prvom mestu to su ekonomski faktori, zatim rat između Ukrajine i Rusije i ono što je tema Svetskog dana turizma, globalno zagrevanje i klimatske promene koje imaju direktan uticaj na turizam.“ – izjavila je ovom prilikom Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

“Verujem da smo svi zadovoljni rezultatima koje sektor turizma beleži, ali i svesni da na krilima konstantnog rasta možemo ostati samo ako razmišljamo korak unapred. Ljudski resursi moraju da budu prioritet broj jedan i za Vladu i za privatan sektor, jer jedini način za povećanje konkurentnosti destinacije je kvalitetna usluga, koje nema bez adekvatnog kadra.” – rekao je u svojoj izjavi resorni ministar Husein Memić.

Ministar je istakao važnost investicija u turizmu i činjenicu da su u poslednja tri meseca renovirana tri poznata hotela koja godinama nisu radila: hotel Podrinje u Banji Koviljači, hotel Tamiš u Pančevu i hotel Balkan u Beogradu. Posebno je naglasio i najveće ulaganje do sada u Pribojsku banju i obnavljanje hotela Planinka u Kuršumlijskoj banji, početkom ove godine. Sve ovo govori da privatni sektor ima interes da ulaže ne samo u Beograd i druge najveće destinacije, već i u turistička mesta koja nisu afirmisana.


Pogledajte i ostale VESTI