12/08/2023

Posle deset godina, Balkan Spa Summit ponovo u Srbiji

BalkanSpa Samit je najveći poslovno – stručni događaj u regionu posvećen zdravstvenom turizmu i novim metodama u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji u banjama Balkana, koji će se šesti put održati od 10. do 12. oktobra 2023. godine u Beogradu.

Organizator je Udruženja banja Srbije, a pokrovitelj Vlada Republike Srbije – Ministarstvo za turizam i omladinu. Strateški partner ovogodišnjeg Samita je Turistička organizacija Srbije.

Zemlje Balkana imaju veoma jaku zajedničku tradiciju i kulturu banja i klimatskih mesta. Više od dva veka banjski lekari na Balkanu ispituju blagotvorno dejstvo prirodnog lekovitog faktora na ljudski organizam, da bi danas imali banjsku medicinu kojom se opravdano mogu ponositi. Ove zemlje su, s druge strane, oduvek bile politički i geografski blisko povezane. Balkan se vekovima unazad svrstava u deo Evrope čiji narodi dele gotovo istovetne etničke karakteristike, od gastronomije preko muzike i jezika do običaja. Balkan je izdašno nagrađen prirodnim resursima i atrakcijama, u većini slučajeva nedovoljno iskorišćenim. Svaki narod na Balkanu smatra da živi u najlepšoj i prirodom najbogatijoj zemlji i tako čini veliku grešku – svi smo ponosni na neiskorišćeni potencijal koji posedujemo!

Posle četiri Kongresa banja u organizaciji Udruženja banja Srbije (2009 – 2012.), postalo je jasno da potencijal ne znači ništa dok se ne stavi u funkciju. Ovo je zadatak nimalo lak, naprotiv – zahteva veliki broj kompetentnih ljudi iz više struka sa voljom da se ujedine na istom poslu. Zato su partneri ovog događaja državni organi i institucije Srbije i okolnih zemalja, obrazovne ustanove, nacionalne turističke organizacije zemalja Balkana, privredne komore zemalja Balkana, udruženja banja, turističkih agencija i hotelijera sa Balkana.

Na osnovu člana 39. tačka 18 Statuta Udruženja banja Srbije, Upravni odbor Udruženja banja na sednici od 20.07.2023. godine doneo je odluku o imenovanju Organizacionog odbora 6. BalkanSpa Samita.

U sastav članova Organizacionog odbora imenuju se:
1. Dr sci. med. Dejan Stanojević, Udruženje banja Srbije, predsednik Odbora
2. Vladan Vešković, Udruženje banja Srbije, zamenik predsednika Odbora
3. Prim. Dr Aleksandar Jokić, Udruženje banja Srbije, član
4. Marija Labović, Turistička organizacija Srbije, član
5. Miodrag Popović, Turistička organizacija Beograda, član
6. Prof. dr Georgi Genov, HORES, član
7. Aleksandar Seničić, YUTA, član

balkan spa summit

Vođeno nepresušnim izvorom inspiracije koga pružaju zajedničke etno komponente naroda Balkana, Udruženje banja Srbije želi da nastavi tamo gde se stalo 2015. godine. Ciljevi ponovnog održavanje BalkanSpa Summita ostaju nepromenjeni, ali u skladu sa stavom Evropskog udruženja banja (ESPA) da „bez medicine nema banje“, događaj će posvetiti više pažnje balneologiji nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Tretiranje medicinskih tema u okviru zvaničnog programa ima pozitivan uticaj na broj učesnika i predavača, na raznovrsnost tema koje zajedno daju doprinos ostvarenju konačnog cilja događaja.

Balkan Spa Summit, kao preteča „Otvorenog Balkana“, može biti sastavni deo ovog projekta u segmentu turizma i značajno doprineti njegovoj popularizaciji u regionu. Ovo ne samo zato što je domaćin skupa Srbija, već zato što je know – how, kada je reč o balneologiji, u našim rukama.

Učešće na BalkanSpa Samitu je potvrdilo 20 predavača iz Srbije, Turske, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Grčke i Mađarske. Sva predavanja i prezentacije biće satkani od praktičnih saveta i preporuka, sa primerima dobre prakse. Učesnici će iz „prve ruke“ i od najuspešnijih u svom poslu moći da saznaju kako se postaje uspešan menadžer spa hotela i kako se uspešno razvija i promoviše turistička destinacija. Balneološki segment programa predstaviće dokazano uspešne načine osavremenjavanja tradicionalnih banjskih tretmana. Vodeća tema ovog Balkan Spa Samita je ujedno i moto „From Balkan spa tradition to BalkanSpa brand!”

Ciljna grupa učesnika BalkanSpa Summita je menadžment hotela sa spa sadržajem, menadžment zdravstvenih ustanova u banjama, menadžment turističkih destinacija i lokalnih turističkih organizacija, lekari i terapeuti u banjama, proizvođači spa i velnes opreme, kozmetike. Očekivani broj učesnika je 150.

Ono što će ovaj BalkanSpa Summit izdvojiti od svih ostalih jeste uvođenje nagrade BalkanSpa Summit Award, sa željom da se istaknu oni koji su najbolji u šest kategorija koje imaju direktan uticaj na razvoj zdravstvenog turizma i balneologije. Više detalja o nagradi možete pronaći na https://balkanspasummit-awards.com/.

Više informacija o događaju, programu i prijavi dostupno je na zvaničnom sajtu BalkanSpa Summit.

Izvor: BalkanSpa Summit

Najnovije na sajtu

Izaberite hotel po regiji

Socijalne mreže