18/10/2023

Restoran Stambolijski kategorisan HORES STARS kategorizacijom i u narednih pet godina

Restoran „Stambolijski“ u Nišu kategorisan je sa pet zvezdica HORES STARS dobrovoljne kategorizacije restorana, koja važi do 2027. godine, a koju sprovodi HORES.

Restoran se nalazi u istorijskom objektu stare niške porodice trgovca porodice Todora Stankovića Stambolije. Izgradnju kuće započeo je, 1875. godine, Turčin Amet Memedović. Još uvek nedovršenu kuću od Memetovića kupio je slavni niški trgovac Todor Stanković Stambolija, 1. avgusta 1878. godine, za 25 zlatnih lira. Iste godine gradnja kuće se privodi kraju. Važila je za jednu od bogatijih kuća, a vlasnik i njegova porodica bili su poštovani kao časni ljudi i dobri domaćini, a upravo po nadimku Todora Stankovića sam objekat postaje poznat u Nišu kao kuća Stambolijskih.

Objekat čuva sve odlike srpsko-balkanskog stila stare gradske arhitekture i predstavlja jedini očuvani primerak u Nišu, stoga je proglašen spomenikom kulture i 28. jula 1949. godine stavljen pod zaštitu države.

Restoran „Stambolijski“ jedan je od najboljih restorana u Srbiji, nalazi se u Nišu, otvoren je 2016. godine, i sa svojom ponudom privlači domaće i strane goste, negujući dugu tradiciju ugostiteljstva tradicionalno poznatog za jug Srbije.

Website: restoranstambolijski.rs


Pročitajte i ostale VESTI.