18/03/2024

Turistička ponuda Srbije predstavljena na sajmovima u Sofiji i Beču

Objedinjena turistička ponuda Srbije predstavljena je na 40. Sajmu turizma Holiday & Spa u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj, od 13. do 15. marta.

Tokom tri dana sajma bugarskim agencijama i posetiocima predstavilo se ukupno 26 izlagača, turističkih organizacija destinacija iz Srbije i predstavnika turističke i ugostiteljske privrede. Uz izuzetno dobru avio povezanost između Beograda i Sofije direktnim letovima Er Srbije, kao i odličnu drumsku povezanost, glavni razlozi za posetu bugarskih turista našoj zemlji su raznovrsni kulturno istorijski sadržaji, manifestacije, vinski turizam, gastronomija.

Prvog dana održavanja sajma, štand Srbije su posetili ministarka turizma Bugarske, Zorica Dinkova i ambasador Srbije u Sofiji, Željko Jović. Istog dana, na štandu je održan sastanak predstavnika gradova i destinacija iz regiona, na kome se razgovaralo o jačanju saradnje u promociji i nastupu regiona na dalekim tržištima, prvenstveno na tržištu Kine.

U 2023. godini Srbiju je posetilo 110.419 turista iz Bugarske, za 35% više nego prethodne godine. Ovi turisti su u 2023. godini ostvarili ukupno 197.934 noćenja, što je povećanje od 39%, i što stavlja Bugarsku kao tržište na deseto mesto po broju noćenja stranih turista.

Od 14. do 17. marta predstavnici turističke privrede učestvovali su kao izlagači na prestižnom sajmu turizma „Ferien Messe 2024“ u Beču.

Pored opšteg predstavljanja turističkih atrakcija, fokus je stavljen i na ponudu vezanu za biciklizam i aktivni odmor, u skladu sa rastućim interesovanjem za aktivnije oblike odmora u svetu. Posetioci sajma su pokazali veliko interesovanje za kampovanje i gastronomiju, ali i za gradske destinacije, pre svega Beograd i Novi Sad.


Pročitajte i ostale VESTI.

Najnovije na sajtu

Izaberite hotel po regiji

Socijalne mreže